A+ R A-

Projektový týden – „ Zahrada plná života"

Po dobu celého týdne děti naši zahradu prozkoumávaly, každý den se zaměřily na jedno téma. Témata byla vybrána tak, aby si děti uvědomily, že i na zahradě je plno života.

Děti poznávaly semínka, ochutnávaly je a  sázely jak do kelímků, tak i do záhonků na eko zahrádce. Záhonky si nejprve musely dobře připravit. Samozřejmostí je denní zalévání a sledování růstu semínek.

Společně se zahradníkem poznávaly nářadí, které je při práci na zahradě potřeba, prohlédly si ho a vyzkoušely.

Jeden se věnovaly výhradně včelám, prohlédly si včelí úly, zjistily spoustu zajímavostí o včelách, zahrály si hru na včelky : Na zahradě byly rozmístěné misky s vonnými esencemi. To byly královny. Děti dostaly látkové včelky s vonnou esencí.   Cílem  bylo najít svou královnu podle vůně.

Další den proběhl ve znamení motýlků. Děti se naučily básničku, zahrály si na slepou housenku, seznámily se s vývojem motýla  a vyzkoušely si vývoj ztvárnit i prakticky. Z modelíny vymodelovaly vajíčko (kuličku), kterou položily na list ( kousek bílého plátna). To je hlava. Ze semínek vytvořily oči a pak vymodelovaly další 3-4 kuličky. ( housenka roste). Celou housenku zabalily do plátýnka. Stala se z ní kukla.Po chvíli kuklu rozbalily a do boků zapíchaly 4 barevné lístky z papíru jako křídla. Tykadla a sosáček vytvořily z řapíků listů. Z kukly se vylíhl motýl.

Poslední den jsme si všechny poznatky shrnuly, děti si velké množství nových informací zapamatovaly. Dokázaly vyjmenovat spoustu živočichů, které na zahradě máme a většinu z nich i na zahradě našly a důkladně si je prohlédly.

Na závěr si v prostoru zahrady zahrály hru „ Hledání hmyzáků“. Abychom netrápily živé obyvatele naší zahrady, tak jsme hmyz nahradily barevnými bambulkami a na zahradě ukryly. Děti byly rozděleny do dvou družstev , každé družstvo mělo určené, které barby hmyzáků budou hledat. Vyhrálo družstvo, které našlo všechny hmyzáky ve svých barvách.

Z tohoto projektu vyplynul velice důležitý poznatek . Bez hmyzu bychom neměli co jíst. I když je jen maličký, dokáže velké věci. Bez opylení hmyzem by nevyrostly brambory, kterými se krmí prase.

Bez hmyzu by nebylo žádné ovoce. 

Zamysleme se nad tím všichni. Většina potravin je přímo závislá na práci těch malých tvorečků na našich zahradách.

Mateřská škola Studánka Jablonné v Podještědí,  příspěvková organizace          IČ:71013083          ID DS:4c8kxcz 
Liberecká 76, 471 25 Jablonné v Podještědí,   Tel.: 487 762 320  E-mail: reditelka@ms-studanka.cz   www.ms-studanka.cz 

Jablonné v Podještědí

Město, ve kterém žijeme. 
Plní funkci kulturního společenského centra v oblasti pod Lužickými horami.
Přírodní krásy okolí a četné historické památky města vytvářejí ideální základnu pro pobyt domácích i zahraničních návštěvníků. 

GDPR

GDPR

Pátrání ve Studánce